نگهداری از وسایل چوبی
قسمت اصلی از وسایل هر خانهای را لوازم چوبی تشکیل میدهد درصورتیکه در خرید وسایل چوبی خود جنس مرغوبی را انتخاب نمایید این وسایل سالها برای شما کار خواهند کرد و سالم و نو باقی خواهند.
اما با این حال لازم است با نحوه ی نگهداری از وسایل چوبی آشنا شوید.
وسایل چوبی را باید از شر چهار حشره نجات داد.
این حشرات که از خانواده سوسک ها هستند عمر یك ساله دارند، اما نوزاد آنها میتواند چندین سال لای چوب پنهان بماند و و به محض از تخم درامدن به راحتی میتواند وسایل چوبی را نابود کند.
موریانه:
در تمام مناطق زمین، بدون شک موریانهها مخربترین آفت چوب به شمار میآیند.
در مناطق سردسیر، به دلیل دمای پایین هوا، فعالیت و تخریب موریانهها کمتر میباشد.
موریانهها به طور کلی به دو گروه تقسیم بندی میشوند: موریانههای چوب خشک و موریانههای زیرزمینی. موریانهها حشراتی اجتماعی هستند، پس به صورت یک کلنی زندگی میکنند. یک کلنی شامل هزاران موریانه بوده و ممکن است برای سالهای زیادی در یک مکان زندگی کنند.
کلنی موریانهها به یک منبع رطوبت نیاز دارد که در طبیعت، خاک این نقش را ایفا کرده و در خانهها، وجود یک نشتی کوچک آب برای آنها کافی است.
موریانهها از سلولز چوب به عنوان منبع غذایی استفاده میکنند.
آنها چوب را به صورت تونلهای متعدد سوراخ میکنند و تنها یک دیوارهی خارجی نازک را به منظور حفظ رطوبت باقی میگذارند.
برای از بین بردن موریانهها، باید تمامی تونلهای آنها را پیدا کرد، در غیر این صورت آنها به زندگی و ایجاد تخریب ادامه میدهند. جهت از بین بردن آنها، باید خاک اطراف خانه سمپاشی شود. از بین بردن موریانهها کاری تخصصی بوده و باید توسط افراد متخصص انجام شود.
سوسک پوسته نشین:
این حشرات معمولا به کندههای درختان حمله میکنند.
پس اگر قصد قطع کردن درختی را دارید، باید بلافاصله پس از بریدن آن، پوستهی درخت را جدا کنید.
اگر قصد دارید که از کندهی درخت به همراه پوست آن در ساخت وسایل چوبی یا چوب و رزین استفاده نمایید، باید ابتدا از نبودن چنین آفتی اطمینان حاصل کنید.
این حشرات در پوستهی درخت ایجاد سوراخ و تونل کرده و از چوب بین پوسته و تنهی درخت تغذیه میکنند.
از آنجایی که تنها به سطح بیرونی چوب آسیب میرسانند، پس از مقاومت چوب نمیکاهند.
این حشرات در زمستان فعالیتی نداشته و در فصلهای گرم سال به کار خود ادامه میدهند. زمانی که از چوب خارج میشوند، به سمت پنجرهها پرواز کرده و بدین صورت قابل مشاهده هستند.
استفاده از حشرهکشها الزامی نبوده و تنها با رعایت و بررسیهای اولیه، میتوان از آسیب آنها جلوگیری کرد.
سوسک سوراخکن:
این حشرات درون بافت چوب تونل و سوراخ ایجاد میکند.
سوسکهای بالغ درون چوبهای تازه بریده شده تخم گذاری کرده تا لارو آنها در آن چوب به رشد و نمو بپردازد.
سرعت پیشرفت و تخریب این آفت به شرایطی از جمله رطوبت و دمای هوا بستگی داشته و ممکن است تا سه الی چهار سال ادامه داشته باشد.
به همین دلیل ممکن است حتی مدتی پس از آنکه چوب در ساخت مبلمان چوبی یا چوب و رزین مورد استفاده قرار گرفته، این حشره همچنان در آن دیده شود. حرارت دادن چوب پیش از استفاده در کورههای مخصوص، باعث از بین رفتن این حشره خواهد شد.
به جز ایجاد حفرهای بزرگ بر سطح چوب، این حشره مضرات یا خطرات دیگری را در بر ندارد، پس برای مقابله با آنها نیازی به داروهای حشرهکشی نمیباشد.
روش های نگهداری از وسایل چوبی
وسایل دکورایتو چوبی نحوه ی نگهداری کاملا متفاوتی دارند.
برای نگهداری اصولی از لوازم چوبی لازم است که روش های زیر را به درستی و به صورت کامل انجام دهید تا وسایل چوبی شما عمری طولانی و همچنین ظاهری مثل روز اول داشته باشند.
1) گردگیری
وسایلتان را گردگیری گنید.
حشراتی مثل موریانه و دیگر آفات چوب در درز و لای خاک گرفته ی وسایل راحت تر سکان میگیریند و در این مکان های غیرقابل دید تخم گذاری میکنند.
این حشرات بیشتر جذب چوبهایی که عمری بیشتر از 15 سال دارند میشوند.
به خصوص چوبهایی كه با چسب حیوانی به یکدیگر متصول شده اند.
پس قاب عكس، دراور، كمد و ... احتیاج به مراقبت بیشتری دارند.
2)سم پاشی
بهترین زمان سم پاشی بهار و اوایل تابستان است که معمولا فصل تخم گذاری انواع حشرات است برای جلوگیری از تخم گذاری میتوانید هر سال بهار محل زندگیتان را سم پاشی کنید
3) دمای مناسب
وسایل چوبی خود را از حرارت دور نمایید؛ چراکه گرمای زیاد باعث خشکی چوب خواهد شد و پس از مدتی چوب دچار فرسایش و ترک میشود
هنگامیکه در فصلهای سرد از وسایل گرمایشی استفاده مینمایید ظرفی پر از آب را بر روی بخاری یا شوفاژ خودبگذارید تا در هوا رطوبت به وجود آید و وسایل چوبی شما خشک نشود، همچنین وسایل سرمایشی به بافت چوب آسیب میرساند و باعث ایجاد خشکی میشود
بهتر است لوازم چوبی منزل خود را در مقابل وسایل سرمایشی همچون کولر قرار ندهید و آنها را نیز در برابر در و پنجره نگذارید.
4) پالیش کردن
اگر لوازم چوبی شما خراش خورده و یا پوستهپوسته شده است میتوانید با استفاده از یک سمباده آن را بهآرامی صیقل دهید و سپس با استفاده از رنگهای مخصوص آن را پولیش نمایید
برای انجام این کار باید از تخصص و مهارت کافی برخوردار باشید تا باعث آسیب بیشتر به چوب آن نشوید پولیش کردن وسایل چوبی توسط کارگاهها بهصورت تخصصی انجام میگیرد.
5)روغنکاری
باید روغن کاری وسایل چوبی ابتدا به صورت کامل سطح لوازم چوبی را گردگیری نمایید و سپس با استفاده از یک دستمال نرم آغشته به روغن ساج و یا دیگر روغنهای مخصوص چوب سطح را بهطور کامل روغنکاری کنید
این کار بهتر است در فضایی باز انجام شود چراکه این روغنها معمولاً سمی و قابل اشتعال هستند و نباید در مجاورت وسایل گرمایشی قرار گیرند
شما میتوانید حداقل سه ماه یکبار از این روغنهای چوب استفاده نمایید تا رنگ وسایل چوبی و جلای آن کاملاً تثبیت شود.
6)تمیز كردن تزئینات عاج روی چوب
تزئینهای عاج روی چوب با ترکیبی از مایع شوینده معمولی و آب تمیز میشوند.
برای اینکار، سر یك چوب كبریت كمی پنبه بپیچید و آن را در محلول آب و شوینده فرو ببرید و بعد با دقت و حوصله تمیز كاری عاج را شروع كنید.
بعد هم با تكه پنبه كه با آب خیس کرده اید آن را پاك كنید.
آخر كار با یك تكه كوچك پارچه كتانی عاج را خشك كنید. اگر عاج یا استخوان در اثر گذشت زمان زرد و تیره شده است، با مخلوطی از گچ و پراكسید هیدروژن ضعیف خمیری درست كنید و با یك برس كوچك یا كاردك خمیر را روی قسمتهای مورد نظر بمالید.
بعد از پنج دقیقه آن را تمیز كنید. اگر آنطور كه باید و شاید تمیز و خوشرنگ نشد، پراكسیدهیدروژن كمی قویتر به كار ببرید و یك دفعه دیگر همین كار را تكراركنید و بعد با یك تكه پنبه مرطوب خمیر را روی عاج یا استخوان بردارید و آن را تمیز كنید.