چوب
اکثر وسایلی که در اطراف ما وجود دارد به نحوی از چوب ساخته شده از میز و صندلی و پایه ی مبل ها گرفته تا کاغذ هایی که به روش های مختلفی که در طول روز استفاده میکنیم.
شناخت این ماده اولیه خالی از لطف نیست.
با ما همراه باشید با معرفی انواع مواد سازنده چوب و قسمت های مختلف چوب ...
از چوب در صنعت مبلمان سازی ،در و پنجره و مصالح کف سازی ، تزئینات در دکوراسیون و … بصورت مستقیم می توان استفاده کرد مصارف دیگر چوب به نوع ساختار درخت برگرداننده می شود .
شناسایی ساختار چوب (شکل چوب)
چوب اصلیترین قسمت تشکیل دهندهی درخت است.
به منظور درک ماهیت چوب لازم است ابتدا درخت و اجزای مختلف آن را بشناسیم.
مقطع عرضی از تنهی یک درخت نشاندهندهی اجزای تشکیل دهندهی آن است
- پوست درخت، که خود دو قسمت است: قسمت مردهی بیرونی که ضخامت آن با توجه به سن درخت و گونهی آن متفاوت است، و قسمت داخلی و زنده که مواد مغذی را از برگها به تمام قسمتهای زندهی درخت میرساند.
- چوب، که در اکثر گونههای در دسترس درختان به دو لایهی درونی و بیرونی تقسیم میشود.
- مغز درخت، که بافت بسیار کوچکی در مرکز درخت بوده و در تمامی شاخههای اصلی و فرعی و ریشهها وجود دارد.
لایهی بیرونی چوب
_هم شامل بافت مرده و هم شامل بافت زنده است که شیره و مواد مغذی را از ریشه به برگها منتقل میکند. لایهی درونی چوب از تغییرات تدریجیِ صورتگرفته در قسمت بیرونی شکل میگیرد و تقریباً غیرفعال است.
رگههای چوب
–بافتهای گستردهشده در راستای افقی که در میان سطوح و لایههای شعاعی درخت موجود هستند
- از نظر ابعاد از یک تا ۱۵ سلول در عرض و از چند سلول تا چندین سانتیمتر در ارتفاع متغیر هستند.
رگهها لایههای مختلف درخت از مغز درخت تا پوست آن را به هم متصل کرده و در راستای ذخیرهسازی و انتقال مواد غذایی عمل میکنند.
در مقطع عرضی یک درخت، این رگهها به صورت حقلههایی دایرهشکل دیده میشوند که سن یک درخت نیز از روی تعداد همین حلقهها اندازهگیری میشود.
حتی اگر در طول یک سال رشد یک درخت به علت خشکی یا وجود آفت متوقف شود، بیش از یک حقله در آن مدت شکل میگیرد.
در چنین شرایطی بین حلقههای داخلی مرز مشخصی شکل نگرفته و حلقهها به سختی از یکدیگر قابل تفکیک هستند. درختانی که تاج بسیار کوچکی دارند یا به هر علتی شاخ و برگهای خود را از دست دادهاند، رشد ناکاملی داشته و ممکن است در مقطع عرضی آنها نیز یک حلقهی ناکامل مشاهده گردد.
لایهی زاینده یا کامبیوم، که در پوستهی درونی درخت قرار گرفته و تغذیه و سلولسازیِ پوست درخت را انجام میدهد، با چشم غیرمسلح قابل مشاهده نیست. بیشترین مقدار رشد پوست و چوب، از طریق تقسیم سلولی در لایهی کامبیوم اتفاق میافتد.
مواد تشکیلدهندهی چوب
انواع مختلف چوب همگی از سلولز، لیگنین (Lignin)، همیسلولز (Hemicelluloses)، و همچنین مقادیر ناچیزی از سایر موادی است که در ساختار سلولی موجود میباشد.
تفاوت در ویژگیها و مقادیر این عناصر، و همچنین تفاوت ساختار سلولی موجب میشود تا چوبها سنگین یا سبک، شکننده یا انعطافپذیر، و نرم یا سخت باشند.
ماهیت ساختاری چوب به شدت در کاربرد آن مؤثر است.
چوب از سلولهای توخالی و استوانهای شکلی تشکیل شده که موازی با هم و در راستای تنه قرار گرفتهاند.
زمانی که الوار از تنهی درختان بریده و جدا میشوند، ویژگیهای سلولهای تشکیلدهنده و ترتیب قرارگیری آنها بر استقامت و نحوهی تغییر شکل الوار در اثر انقباض و همچنین نحوهی قرارگیری ذرات چوب در کنار هم تأثیر میگذارند.